Bokashi-container

De Bokashi-container is geschikt om grotere hoeveelheden etensresten of tuinresten te fermenteren. Ook ideaal voor restaurants, zorginstellingen, woongroepen etc.

Houtige stengels fermenteren beter als ze zijn fijngemaakt met bijvoorbeeld een schredder. De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren ipv rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven.

Een startset Bokashicontainer bevat een container (120 liter), ijzeren rooster, aftapkraantje en 4 zaken Bokashi starter (a 2kg).

Werkwijze
1. Snij de keukenresten in stukjes van maximaal 5 x 5cm.
2. Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de het rooster van de Bokashicontainer.
3. Breng een laag van ca. 5 cm verse keukenresten in de container.
4. Strooi opnieuw een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de keukenresten.
5. Druk de keukenresten stevig aan.
6. Sluit de Bokashi-container goed af met het deksel.
7. Herhaal dit proces tot de container vol is.
8. Tap dagelijks het verzamelde sap af. Het kan ongeveer een week duren voordat het eerste vocht afgetapt kan worden.
9. Laat de container nog 2 weken fermenteren met de deksel gesloten. De bovenste laag heeft nog tijd nodig.
10. De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
11. Deze kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin of opgeslagen worden bij de overige compost, om later in te werken.
Richtlijn over de hoeveelheid Bokashi te verwerken is: ca. 1 kg Bokashi/m2 op (tot maximaal 2-3 kg/m2 op ‘slechte’ gronden).

Het afgetapte bokashisap kan gebruikt worden als voeding voor kamer- en tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap 1/100 met water. Het afgetapte sap meteen gebruiken, niet bewaren. In het toilet/afvoerbuizen werkt het als een natuurlijke reiniging / ontstopper / ontgeurder.