Bokashi grootschalig

Bokashi is een methode om organisch (rest)materiaal te fermenteren en toe te passen als effectieve bodemverbeteraar.

Bokashi maken door fermentatie
Bokashi is het Japanse woord voor ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’, dat met behoud van alle energie, terug wordt gegeven aan de bodem. Het is een kringloopconcept met als doel de microbiële diversiteit in de bodem te verhogen en planten te voorzien van bio-actieve voedingsstoffen, zoals natuurlijke antibiotica, groeihormonen, vitamines en aminozuren.

Bokashi ontstaat met hulp van Effectieve Micro-organismen, oftewel EM, ontwikkeld door Prof. Dr. Teruo Higa in Japan. Sinds 35 jaar gemeengoed in meer dan 150 landen, wereldwijd. Bokashi is namelijk een uitstekende bodemverrijker.

Werkwijze en toevoegingen
Bokashi kan van élk type vers organisch materiaal worden gemaakt. Denk aan: (drijf)mest, mislukte graskuil of aardappelafval, riet, bladeren, houtsnippers, maar ook aan reststromen van kwekerij en het openbaar groen. De resten worden vermengd met Microferm, Aegir Zeeschelpenkalk en Edasil Kleimineralen. Hiermee wordt de fermentatie (anaerobe proces) en kwaliteit van het eindproduct gewaarborgd. Alles wordt gemengd en minimaal 8 weken luchtdicht afgesloten. De organische resten zijn na 8 weken omgezet in waardevolle gefermenteerde bodemvoeding die met de meststrooier uitgereden wordt.

Elk ingrediënt heeft zijn functie. Met ruim 20 jaar ervaring weten wij dat je zo de beste Bokashi maakt:

Microferm zorgt voor de fermentatie. Deze vloeistof bestaat uit een optimale mix van bacteriën, schimmels en gisten. Ook wel EM (Effectieve Micro-organismen) genoemd. Het bevordert de omzetting van biomassa waardoor het organische materiaal beter benut kan worden. Microferm verhoogt het natuurlijk microbiële evenwicht en de biodiversiteit.
Aegir Zeeschelpenkalk voorkomt pH schommeling en zorgt voor een stabiele pH.
Edasil Kleimineralen binden vocht en belangrijke mineralen en andere nutriënten die tijdens het fermentatieproces vrijkomen.

Voordelen Bokashi maken en toepassen
• Optimale voeding voor het bodemleven
• Verhoogt de organische stofbalans
• Heeft ziekte-onderdrukkende werking op bodem
• Vitale bodem zorgt voor vitale planten
• Milieuvriendelijk door maximaal behoud van energie en koolstof (CO2- en NH3 uitstoot nihil)
• Ingangsmateriaal grotendeels van eigen reststromen
• Behoud van mineralen binnen de bedrijfskringloop
• Besparing afvoerkosten organisch materiaal
• Kan (op eigen terrein) zelf worden gemaakt

Onafhankelijk onderzoeksbureau FIS heeft onderzocht wat de verschillen zijn tussen Bokashi en compost maken. Onderstaand tabel geeft weer dat het aantal kilo’s, voedingsstoffen en energie wordt behouden met fermentatie.