Bokashi in horeca of zorginstelling

De Bokashi-container is zeer geschikt om grotere hoeveelheden etensresten en/of tuinresten te fermenteren. Ideaal voor restaurants, zorginstellingen, woongroepen, buurtmoestuinen etc.
Etensresten kunnen dagelijks verzameld en verwerkt worden in de container. Gekookt voedsel, aardappelschillen, citrusvruchten, kleine botjes en graatjes en koffiedik mogen ook in de Bokashi-container! Houtige stengels fermenteren beter als ze zijn fijngemaakt met bijvoorbeeld een shredder.

De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren i.p.v. rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven.

Werkwijze
• Snij de keukenresten in stukjes van maximaal 5 x 5cm.
• Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de het rooster van de Bokashi-container.
• Breng een laag van ca. 5 cm verse keukenresten in de container.
• Strooi opnieuw een handvol Bokashi-starter op de keukenresten en druk alles stevig aan.
• Sluit de Bokashi-container goed af met het deksel.
• Herhaal dit proces tot de container vol is.

Tap dagelijks of om de dag het verzamelde sap af. Het kan ongeveer een week duren voordat het eerste vocht afgetapt kan worden. De hoeveelheid vocht hangt af van welke resten in de container zijn verwerkt. Veel fruit geeft bijvoorbeeld veel vocht. Aftappen is belangrijk, want Bokashi houdt niet van natte voeten.

Bokashisap is een soort superfood voor planten want het bevat voedingsstoffen en nuttige micro-organismen. Het is wel vrij zuur. Verdun het Bokashi-sap daarom minimaal 1/100 met water (dat is 10 ml op 1 liter water). Het beste is om het afgetapte sap meteen te gebruiken. In het toilet/afvoerbuizen werkt het als een preventieve en natuurlijke reiniging. Nog een voordeel!

• Laat de container nog 2 weken fermenteren met de deksel gesloten. De bovenste laag heeft nog tijd nodig.
• De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
• Verwerk de Bokashi rechtstreeks in de bodem of voeg het toe aan een Bokashihoop (met plastic luchtdicht afdekken) of verrijk de composthoop. Verwerk ca. 1 kg Bokashi/m2 op (tot max. 2 kg/m2 op arme gronden) per jaar. Bodemleven zoals bacteriën, schimmels en regenwormen verteren de Bokashi. De voedingstoffen die vrijkomen worden opgenomen door de planten.

Een startset Bokashicontainer bevat een container (120 liter), ijzeren rooster, aftapkraantje en 4 zakken Bokashi starter (a 2kg). De deksel sluit stevig en laat zo geen zuurstof door.