Bokashi-keukenemmer

Met de Bokashi-keukenemmer fermenteer je je eigen keukenresten in huis. Verzamel uw keukenresten in de luchtdichte emmer en bestrooi de laagjes afval met Bokashi-starter. De Effectieve Micro-organismen aanwezig in de Bokashi-starter zorgen ervoor dat de aanwezige verse keukenresten fermenteren ipv rotten. Rotting en stank krijgen in dit fermentatieproces geen schijn van kans. In ruil krijg je goede voeding voor het bodemleven. Een set Bokashi-keukenemmer bestaat uit twee emmers, een stamper, opvangbakje, maatschepje en handleiding.

Werkwijze
1. Snij de keukenresten in stukjes van maximaal 5 x 5cm.
2. Verdeel een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de het rooster van de keukenemmer.
3. Breng een laag van verse keukenresten in de emmer.
4. Verdeel opnieuw een kleine hoeveelheid Bokashi-starter op de keukenresten.
5. Druk de keukenresten stevig aan.
6. Sluit de Bokashi-keukenemmer goed af met het deksel.
7. Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
8. Tap dagelijks het verzamelde sap af. Het kan een week duren voordat het eerste vocht afgetapt kan worden.
9. Laat minstens 2 weken fermenteren.
10. De Bokashi is klaar wanneer het een zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
11. Deze kan nu rechtstreeks worden ingewerkt in de bodem van de tuin of opgeslagen worden bij de overige compost, om later in te werken.
Richtlijn over de hoeveelheid Bokashi te verwerken is: ca. 1 kg Bokashi/m2 op (tot maximaal 2-3 kg/m2 op ‘slechte’ gronden).

Het afgetapte bokashisap kan gebruikt worden als voeding voor kamer- en tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap 1/100 met water. Het afgetapte sap meteen gebruiken, niet bewaren. In het toilet/afvoerbuizen werkt het als een natuurlijke reiniging / ontstopper / ontgeurder.